Reseptit

Jotain suolaista, jotain makeaa huikopalaksi tai kahvileiväksi. Täältäpä voit löytää jotain vinkkiä näpsäkkään, nopeasti loihdittavaan hyvään.

Miksi pantata itsellään hyväksi todettuja reseptejään? Itselleni on vuosien saatossa kertynyt vinoin pinoin reseptejä. Parhaimpia niistä käytän vuodesta toiseen ja niitäpä eritoten haluan sivuillani jakaa myös teidän käyttöönne.

Mitä mainioin motto kokkailuihin ja syöminkeihin: "Kohtuullisesti käytettynä kerma ja voi tuovat syöjälleen ihanan pyöreät posket ja vatsan".
17.11.2018
Piparii

    Siitähän  se sitten lähti, kun halusin tehdä jotain muuta perinteisen piparin väännön oheen.   Kaulin taikinan levyksi ja veitsitin sen neliöiksi.               Otin esiin tämän päivän keittiövehjesuosikkini... muffinssivuokani. Tällä kertaa käytin vuokaa nurinniskoin toisinpäin. Asettelin muffinssivuokani nurjan puolen päälle paperiset muffinsivuoat ja suhautin niille vuokasprayta. Siihenpä sitten […]

Read More
13.11.2018
Makua pöytään!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Olen aina pitänyt sianlihasta. Sianlihojen kunkku on nyt kyllä keittiööni löytänyt. Ei tästä mangalitzan erinomaisuudesta turhia huudella. Mangalitzaa pöytään niinkuin olis jo! Luuton lapa, kilon painoinen, pääsi pilkkomisen jälkeen pannulle tirisemään. Tänään tarjolla tirrikastiketta, perinteistä sianlihakastiketta. Liha rasvoineen haudutellaan pitkään, jotta rasva sulaa mahdollisimman vähäiseksi. Mangalitzan kohdalla sitä toki jää, mutta […]

Read More
13.11.2018
Oi laardi!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Mangalitza-villasian rasvaa, läskiä, ihraa... laardoa. Veikkaan, ettei monellakaan vesi herahda kielelle kun laardikuvia näyttelen. Entisaikoina teurastetun sian koko ruho otettiin aina ihroja myöten käyttöön. Se aika oli ja meni, mutta nyt tuo huippukokkienkin ylistämä laardi tekee uutta tuloaan ruoanlaittoon. Maailmalla sen arvostus on jo suurta, Suomessa innokkaat askeleet seuraavat perässä. Laardon […]

Read More
13.11.2018
Laatulihaa, mangalitzaa!

Yhteistyössä Vestlax Mellangårdin kanssa. Kemiönsaaressa, Vestlaxissa, meidän naapuritilalla kasvatetaan upeita mangalitzasikoja, villasikoja. Mangalitza on vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva. Vapaasti koko parivuotisen elämänsä ajan ulkona liikkuvan villasian lihassyyt ovat marmoroituneet hyvänmakuisesta rasvasta. Paksu, 10–15 sentin rasvakerros suojelee villasikaa turkin lisäksi talven pakkasilta. Mangalitzan liha on tavalliseen sianlihaan verrattuna täysin poikkeuksellista. Parhaaseen mahdolliseen koostumukseen päästään […]

Read More
07.11.2018
Tie naisen sydämeen...

    Erinomaisia makuja. Hyvää tunnelmaa. Niistäpä ovat minun Ludu-iltani tehty.         Iltaan maistelumenu siihen valituin juomin, tottakai.         Ensimmäinen alkuruoka teki heti tehtävänsä. Maut olivat suussasulavan herkullisia. Mitä lie menu tuokaan vielä tullessaan jos lähtölaukaus on jo tätä?         Seuraavaa annosta pöytään ja nyt pakan […]

Read More
07.11.2018
Kaalikääryleitä!

      Täyte: 3 dl täysjyväriisiä kilo nautasikajauhelihaa iso sipuli pari lihaliemikuutiota (Reformi) pari keräkaalia siirappia Keitä riisi vedessä kypsäksi. Paista jauheliha pannulla. Pilko sipuli ja lisää se sekä lihaliemikuutiot jauhelihan sekaan paistamisen loppuvaiheessa. Yhdistä lopuksi kaikki täyteainekset. Poista kaaleista kannat varovasti, rikkomatta suuremmin lehtiosia. Laita ne kokonaisina kahteen isoon kattilaan ja lisää vesi, […]

Read More
23.10.2018
Sekaisin omenasta ja pähkinästä

    Onko omenoita, löytyykö kaapista pähkinöitä? Nyt on kuulkaas viettelystä kerrakseen. Viettelee sen verran, että kannattaa laittaa pannu kuumaksi mitä pikimmiten.         Pistin pannulle voita (100 g) ja sulatin sen yhdessä fariinisokerin (1,5 dl) kanssa. Otin ja rouhin veitsellä kaapista löytämäni cashew- ja hasselpähkinät (2 dl). Pähkinät nakkasin sulan voisokeriseoksen joukkoon. […]

Read More
14.10.2018
Kalastajan saappaissa

  Mikä se sellainen Saariston Martta on, jos ei ole tähän ikään vielä verkkokalastanut eikä nähnyt miten niitä  kaloja oikein merestä verkoilla pyydetään.   Tulipahan tuo naapurimme Henrikin kanssa hiljattain puheeksi ja lyöttäydyin hänelle männä viikolla kalakaveriksi.   Uin hyvin verkkoihin, kun jo maissa sain perusteellisen opastuksen Henrikin hyvien piirrosten ja kertomusten myötä.     […]

Read More
10.10.2018
Maistuuko maksalaatikko? - Isäni resepti

Kangasalla valmistettava Saarioisten maksalaatikko tuli markkinoille jo 1950-luvulla. Maksalaatikko on Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. Tänä päivänä sitä valmistetaan yli 9 miljoonaa rasiaa vuodessa. Saarioinen on julistanut 10.10. juhlapäiväksi, maksalaatikkopäiväksi.       Maistuuko maksalaatikko? Kyllä, hyväähän se on kuin mikä. Jotkut eivät samaa tuumaa olipa rusinoilla tai ilman. Parisen kertaa vuodessa tulee tuota Saarioistenkin lootaa ostettua, […]

Read More
08.10.2018
Toripäivää

  Turuilla ja toreilla, mutta minäpä olin oikealla maalaistorilla. Kuvatkin sen jo puhuvat puolestaan.               Saariston Martta, New York City ja Farmer´s Market.             Neljä kertaa viikossa Manhattanin Union Squarella on maalaismarkkinat. Mahtava marketti, jonne todellakin kannattaa poiketa vaikka ei olisikaan aikeissa juur nyt […]

Read More
1 14 15 16 17 18 25